Voorlichting over alcohol, drugs, medicijnen betaalt zich uit

Tussen de 1% en 3% van de medewerkers bleek onder invloed. Weliswaar in veel gevallen een fractie boven de door de opdrachtgever gestelde norm, maar er waren ook uitschieters. De 'koploper' had bij aankomst op het werk een promillage van 1,56. Omgerekend het equivalent van 7 á 8 standaard eenheden alcohol in zijn lichaam. Bij 1‰ is de ongevalskans 8 keer hoger dan bij een nuchtere medewerker. Gechargeerd kun je spreken van een wandelende tijdbom binnen een bedrijf, zeker wanneer er gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen of machines.

Minder weerstand door voorlichting

Bij ondernemingen die hun personeel wel voorlichting geven over de werking van alcohol, drugs en medicijnen, lag de 'score' aanmerkelijk lager. Ook reageerden de gecontroleerde medewerkers met minder verbazing en was er minder weerstand tegen het blazen op alcoholtesters of het afnemen van wangslijm voor drugcontroles. Het mes van de specialistische voorlichting van Trafieq snijdt aan twee kanten: enerzijds bevordert kennis over de werking alcohol, drugs en medicijnen de veiligheid op de werkvloer, anderzijds heeft het een positieve invloed op duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Medewerkers zullen zich minder vaak ziek melden door 'migraine' of 'buikgriepjes' na een gezellig feestje. De belangrijkste conclusie is dan ook: investeren in voorlichting loont de moeite.

Trafieq biedt ondersteuning bij voorlichting. Onze trainers zijn allen expert op het snijvlak van veiligheid, gezondheid en middelengebruik. Afhankelijk van de vraag van opdrachtgevers richten wij de workshops in. Ook gespecialiseerde training aan leidinggevenden in het signaleren van medewerkers onder invloed en de wijze van anticiperen daarop behoort tot het portfolio van Trafieq Business.

In een vrijblijvend gesprek vertellen wij u hier graag meer over. Neem gerust contact met ons op.

 

Alle nieuwsberichten

 

Trafieq registreert en verwerkt persoonsgegevens van bezoekers op haar website uitsluitend in overeenstemming met het doel waarvoor deze verkregen zijn. Trafieq maakt alleen gebruik van functionele, technische en analytische cookies.
Als je je gegevens invult op een formulier, bewaart Trafieq die gegevens tot opzegging (afmeldlink in de Nieuwsbrief)

Klik hier voor de volledige privacyverklaring van Trafieq Groep BV