Helft van getest personeel Nedcar onder invloed

Wow, 50%! Dat zien wij zelfs bijna nooit! Dat is ontzettend veel. Trafieq voert in opdracht van bedrijven jaarlijks honderden alcohol en/of drugstests uit onder medewerkers. Daarbij is onze ervaring dat gemiddeld zo’n 2 - 3% van de geteste medewerkers onder invloed aan de poort verschijnt.

Onder invloed?

Nedcar geeft op vragen van de NOS aan dat het gaat om bloedtesten onder 300 medewerkers die steekproefsgewijs zijn getest. De testmethode van invloed op de uitslag: test je met bloed (of urine), dan kun je ook zien of iemand in het verleden gebruikt heeft. Dat zegt niet per se dat iemand op moment van testen onder invloed is. Over ‘gebruik’ van je medewerkers heb je als bedrijf niets te zeggen. Het enige waar je als bedrijf iets over mag zeggen is over ‘onder invloed zijn tijdens het werk’. Trafieq meet dit bijvoorbeeld met een speekseltest (drugs) of ademtest (alcohol): je test dan alleen of iemand op het moment van testen onder invloed is.

Gebruik of onder invloed?

Hoe valt het te verklaren dat de helft van de geteste medewerkers bij Nedcar onder invloed blijkt? Een voor de hand liggende verklaring is dat bij Nedcar de termen ‘gebruik van alcohol en drugs’ en ‘onder invloed zijn van alcohol en drugs’ door elkaar zijn gehaald. Mogelijk is met urine- of bloedtesten getest of medewerkers de afgelopen periode gebruikt hebben. Dit zou de hoge uitkomst van Nedcar verklaren. In dit geval is mogelijk eerlijker om te communiceren dat ‘50% van de geteste medewerkers ooit alcohol of drugs heeft gebruikt’.

Uit onze inmiddels jarenlange ervaring met het testen op alcohol, drugs en medicijnen bij bedrijven weet Trafieq als geen ander hoe veel bedrijven aankijken tegen alcohol en drugscontroles. De meeste bedrijven denken bij ‘onder invloed zijn’ alleen aan gebruik tijdens het werk door hun medewerkers. Vaak ook denken ze hierbij dat het vooral om verslaafden gaat. De enige maatregelen die ze nemen is een ‘zero tolerance’ beleid afkondigen: onder invloed zijn of drugshandel is niet toegestaan.

Denkfout

Het alleen richten op gebruik op het werk is een grote misvatting. Het grootste risico voor de veiligheid op bedrijven is namelijk restalcohol of restdrugs. Dit is de alcohol of drugs die je de vorige avond of dag hebt genomen, en die de volgende ochtend (voorafgaand of tijdens het werk) nog in je lijf zit. Dit gaat niet om verslaafden, maar om de gewone medewerker die af en toe drinkt of drugs gebruikt. En dat is 87% van de beroepsbevolking!

Als je ‘s avonds om 22u. een joint rookt voor het slapen gaan, dan ben je van die joint nog maximaal 12 uur onder invloed. Als je ‘s morgens om 7 uur moet werken, ben je dus onder invloed op het werk.
Neem je zondags tijdens een BBQ om 13u. je eerste flesje bier en drink je tot ‘s avonds 22u. ieder uur een biertje, dan ben je 24 uur onder invloed van alcohol. Je bent dan pas de volgende dag (op maandagmiddag) om 13u. weer helemaal nuchter.

Voorlichting is veiliger dan controles

De ervaring van Trafieq is dat bedrijven die geen aandacht besteden aan restalcohol of restdrugs een veel hoger aantal medewerkers heeft die onder invloed op het werk verschijnen. En dit verandert helaas ook niet door een zero tolerance beleid. Pas als je medewerkers snappen hoe lang je onder invloed bent van alcohol en de diverse soorten drugs en wat de effecten en risico’s hiervan zijn, zullen je medewerkers ook in staat zijn om bewust een keuze te maken waardoor ze niet onder invloed op het werk verschijnen. Als je je mensen niet voorlicht en de juiste kennis geeft, dan zal er niets veranderen. Alcohol- en drugscontroles dragen dan niet bij aan meer veiligheid binnen je bedrijf. Wij zien dagelijks dat de meeste mensen niet een bewuste keuze maken om onder invloed aan het verkeer deel te nemen of te gaan werken. Dit is pure onwetendheid, waarbij overtreders er soms echt van overtuigd zijn dat ze goed bezig zijn.

Succesvolle aanpak

Bij de bedrijven waarmee Trafieq samenwerkt in het uitvoeren van alcohol- en drugscontroles wordt altijd gewerkt vanuit een samenhangende aanpak, waarin voorlichting van medewerkers een prominente rol heeft. Directeur Harry Rienmeijer van Trafieq zegt hierover: “Zonder voorlichting hebben controles geen enkel nut. Het is een schijnoplossing die niet bijdraagt aan een verbetering van je veiligheidscultuur. Pas als je medewerkers echt weten hoe het werkt, kunnen ze hierin zelf hun gedrag aanpassen. En dat is de enige succesvolle aanpak om een alcohol- en drugsvrije werkvloer te realiseren”.

Trafieq

Trafieq is gespecialiseerd in het ondersteunen van bedrijven om tot een alcohol- en drugsvrije werkvloer te komen. Trafieq geeft voorlichting en adviseert bedrijven over handhaving van een alcohol- en drugsbeleid. Het uitvoeren van alcohol- en drugscontroles is een van de manieren om handhaving uit te voeren.

Trafieq is landelijk uitvoerder van de wettelijke educatieve maatregelen LEMA, EMA en EMG. De LEMA en EMA zijn verplichte cursussen die worden opgelegd door het CBR voor bestuurders die zijn staande gehouden voor rijden onder invloed. De EMG is een verplichte cursus voor bestuurders die herhaaldelijk verkeersonveilig weggedrag vertonen.

www.trafieq.nl

Alle nieuwsberichten

Trafieq registreert en verwerkt persoonsgegevens van bezoekers op haar website uitsluitend in overeenstemming met het doel waarvoor deze verkregen zijn. Trafieq maakt alleen gebruik van functionele, technische en analytische cookies. Als je je gegevens invult op een formulier, bewaart Trafieq die gegevens tot opzegging (afmeldlink in de nieuwsbrief). Klik hier voor de volledige privacyverklaring van Trafieq Groep BV. Lees hier de algemene voorwaarden van Trafieq educatie en advies BV.