Voorlichting voordat je gaat controleren helpt!

De krantenkop vorige week vrijdag 'helft van VDL Nedcar medewerkers onder invloed van drank of drugs' zal niet aan je voorbij zijn gegaan. Er is meer duidelijkheid gekomen en het blijkt dat Nedcar dit jaar totaal 300 medewerkers getest heeft met een wangslijm en/of blaastest nadat een speciaal getrainde hond was aangeslagen. Deze informatie werpt een ander licht op de zaak echter dat neemt niet weg dat veel medewerkers positief getest zijn. 

De ervaring van Trafieq is dat bedrijven die alleen werken met controles en geen aandacht besteden aan voorlichting over restalcohol of restdrugs een veel hoger aantal medewerkers hebben die onder invloed op het werk verschijnen. Pas als je medewerkers snappen hoe lang je onder invloed bent van alcohol en de diverse soorten drugs en wat de effecten en risico’s hiervan zijn, zullen je medewerkers ook in staat zijn om bewust een keuze te maken waardoor ze niet onder invloed op het werk verschijnen. Als je je mensen niet voorlicht en de juiste kennis geeft, dan zal er niets veranderen. Alcohol- en drugscontroles dragen dan niet bij aan meer veiligheid binnen je bedrijf. Wij zien dagelijks dat de meeste mensen niet een bewuste keuze maken om onder invloed aan het verkeer deel te nemen of te gaan werken. Dit is pure onwetendheid, waarbij overtreders er soms echt van overtuigd zijn dat ze goed bezig zijn.

Succesvolle aanpak

Bij de bedrijven waarmee Trafieq samenwerkt in het uitvoeren van alcohol- en drugscontroles wordt altijd gewerkt vanuit een samenhangende aanpak, waarin voorlichting van medewerkers een prominente rol heeft. Directeur Harry Rienmeijer van Trafieq zegt hierover: “Zonder voorlichting hebben controles geen enkel nut. Het is een schijnoplossing die niet bijdraagt aan een verbetering van je veiligheidscultuur. Pas als je medewerkers echt weten hoe het werkt, kunnen ze hierin zelf hun gedrag aanpassen. En dat is de enige succesvolle aanpak om een alcohol- en drugsvrije werkvloer te realiseren”.

Trafieq

Trafieq is gespecialiseerd in het ondersteunen van bedrijven om tot een veilige en nuchtere werkvloer te komen. Trafieq geeft voorlichting en adviseert bedrijven over een handhaving van een alcohol- en drugsbeleid. Het uitvoeren van alcohol- en drugscontroles is een van de manieren om handhaving uit te voeren.

Trafieq is landelijk uitvoerder van de wettelijke educatieve maatregelen LEMA, EMA en EMG. De LEMA en EMA zijn verplichte cursussen die worden opgelegd door het CBR voor bestuurders die zijn staande gehouden voor rijden onder invloed. De EMG is een verplichte cursus voor bestuurders die herhaaldelijk verkeersonveilig weggedrag vertonen.

Alle nieuwsberichten

Trafieq registreert en verwerkt persoonsgegevens van bezoekers op haar website uitsluitend in overeenstemming met het doel waarvoor deze verkregen zijn. Trafieq maakt alleen gebruik van functionele, technische en analytische cookies. Als je je gegevens invult op een formulier, bewaart Trafieq die gegevens tot opzegging (afmeldlink in de nieuwsbrief). Klik hier voor de volledige privacyverklaring van Trafieq Groep BV. Lees hier de algemene voorwaarden van Trafieq educatie en advies BV.