Alcohol-, drugs- en medicijnbeleid

Nergens in Europa ligt het gemiddelde drugsgebruik hoger dan in Nederland (Volkskrant, mei 2014). Bijna een op de vijf Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar krijgt in zijn of haar leven te maken met een alcohol- of drugsprobleem: ze zijn afhankelijk van alcohol of drugs of gebruiken er te veel van (RIVM 2014). 

De gevolgen van misbruik van alcohol en drugs voor het bedrijfsleven zijn aanzienlijk. Medewerkers krijgen door hun gebruik soms ernstige lichamelijke, psychische en sociale problemen (GGZ Nederland 2013). De kosten voor de economie zijn hoog: denk aan productieverliezen, ziekteverzuim en schadegevallen. Het RIVM heeft in 2016 becijferd dat er per jaar 1,7 miljard euro verloren gaat aan verzuim en productieverlies.

Schrijven of aanscherpen alcohol-, drugs- en medicijnbeleid

Ter ondersteuning van het opstellen van een adequaat alcohol-, drugs- en medicijnbeleid biedt Trafieq advies en juridische toetsing van het ADM-beleid aan. Het beleidsadvies van Trafieq is altijd maatwerk.

Wanneer er al een goed doordacht ADM-beleid aanwezig is, maar Trafieq signaleert nog punten waar verbetering mogelijk is, kan Trafieq het bestaande ADM-beleid kritisch doornemen en adviseren waar aanscherping mogelijk is.

Juridische toets

Wij adviseren een ADM-beleid altijd juridisch te laten toetsen. De arbeidsjurist van Trafieq kan deze toetsing voor u uitvoeren.

Trafieq kan u ook volledig ontzorgen door het bestaande ADM-beleid kritisch door te nemen, aan te scherpen of te herschrijven en juridisch te laten toetsen. Wij zorgen er altijd voor dat het beleid goed aansluit bij uw dagelijkse praktijk.

Alcohol, drugs en medicijn onderdeel van het veiligheidsbeleid

Een goed beleid op gebied van alcohol, drugs en medicijnen (ADM-beleid) zou deel moeten uitmaken van het veiligheidsbeleid van elke organisatie. Met dergelijk beleid voorkomt u schade, productieverlies en onnodig ziekteverzuim. U vermindert de kans op crimineel gedrag en vergroot de veiligheid in uw bedrijf, organisatie of onderwijsinstelling.

Trafieq helpt u graag bij het opstellen van uw ADM-beleid, zodat iedereen binnen uw organisatie goed geïnformeerd is over de werking en de effecten van alcohol-, drugs- en medicijngebruik. De uitgangspunten voor een gedegen alcohol-, drugs- en medicijnbeleid zijn voor Trafieq: voorlichting, controles en behandeling

 

 

Momenteel biedt Trafieq in samenwerking met SBO ook de cursus ADM-beleid aan. Na het volgen van deze cursus heeft u alle tools in handen om zelf aan de slag te gaan met het samenstellen van uw ADM-beleid. De cursus bestaat uit verschillende modules, verdeeld over meerdere dagen, en is bedoeld voor veiligheidsdeskundigen, managers, MT -leden, PZ-functionarissen, HSE professionals en Preventiemedewerkers. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, dus schrijf u snel in!

Trafieq registreert en verwerkt persoonsgegevens van bezoekers op haar website uitsluitend in overeenstemming met het doel waarvoor deze verkregen zijn. Trafieq maakt alleen gebruik van functionele, technische en analytische cookies.
Als je je gegevens invult op een formulier, bewaart Trafieq die gegevens tot opzegging (afmeldlink in de Nieuwsbrief)